Slice 1

Icoon van Loosdrecht

Bij de start van het gebiedsakkoord in 2017 besloten de gezamenlijke partners op zoek te gaan naar een aansprekend icoon om de bijzondere waarden van de oostelijk vechtplassen te markeren. Deze zoektocht leverde drie passende ontwerpen op. Vervolgens besloot de stuurgroep zich in te spannen om voor het einde van de looptijd van het akkoord (2027) in ieder geval één van die prijswinnende ontwerpen te realiseren.

In 2018 werden architecten en ontwerpers, bewoners en gebruikers van het gebied en leerlingen en studenten uitgenodigd om ontwerpen in te dienen. Maar liefst 50 deelnemers gaven daar gehoor aan. Eind mei werden 29 ontwerpen tentoongesteld in een speciaal voor deze gelegenheid ingerichte ruimte. De tentoonstelling werd door zo’n 500 mensen bezocht. De jury koos 8 ontwerpen uit voor nadere bestudering en deed op 29 juni 2018 uitspraak.

Juryvoorzitter Patrick Poelmann: ‘De diversiteit laat zien hoeveel er mogelijk is in het gebied en hoe rijk de historie is van de Oostelijke Vechtplassen en specifiek die van de Loosdrechtse Plassen en de Wijde Blik.’ De prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Cees Loggen, die ook voorzitter is van de stuurgroep Oostelijke Vechtplassen.

Legakkertoren

In de categorie professionals ging de prijs naar de De Legakkertoren van Team Legakker, een samenwerkingsverband tussen architecten, ecologen en ingenieurs. Legakkers onderstrepen de historische waarden van het gebied. Het team zette de legakker rechtop en ontwierp een toren met een natuurlijke uitstraling als het symbool voor de Oostelijke Vechtplassen.

Vogeltuinen en Gouden Greep

In de categorie bewoners en gebruikers koos de jury twee ontwerpen uit. Dat zijn ‘De Vogeltuinen’ van Sylvia Schelling en Suzan Aardewijn en ‘De Gouden Greep’ van Tries Scherpel en Arthur Kortenoever. De ontwerpen verschillen sterk van elkaar en zijn ontworpen voor een ander deel van het gebied. Beide ontwerpen kunnen grote iconische meerwaarde hebben voor de plassen. De Gouden Greep won overigens ook de publieksprijs.

In de categorie leerlingen en studenten werden drie ontwerpen genomineerd: alle drie érg leuk en gelijkwaardig. De jury besloot dan ook tot een gedeelde eerste plaats voor ‘Eiland’ van Ole Scherpel, ‘Hotel’ van Alysha Maart en ‘Huis’ van Runa Reuderink.

Oproep aan (lokale) ondernemers

Hoewel dat wel de bedoeling was, zijn de ontwerpen ingediend zonder exploitatieplan. Binnen het budget van het gebiedsakkoord is in principe ook geen geld beschikbaar voor het realiseren van het Icoon. Bij het uitreiken van de prijzen deed gedeputeerde Cees Loggen een nadrukkelijke oproep aan de lokale ondernemers om mee te denken over de realisatie, beheer en exploitatie van de winnende ontwerpen.

Wilt u meer weten over het icoon of heeft u ideeën over mogelijkheden om een icoon te realiseren, dan kunt u contact opnemen met het programmabureau, via [email protected].

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons