De lintbebouwing in het ‘hoefijzer van dijken’ is een landschappelijke waarde maar brengt ook problemen met zich mee. De ontsluitende infrastructuur fungeert tegelijkertijd als verkeers- én verblijfsgebied. Parkeergelegenheid is schaars en door de smalle wegen komen fietsers en voetgangers in de knel. Het gebied ‘verrommelt’ daarnaast gemakkelijk doordat bedrijven met hun rug naar de weg toe ontwikkeld zijn: het water – waar het allemaal om te doen is – ligt immers aan de achterzijde van de weg.
Op de Oud en op de Nieuw Loosdrechtsedijk zijn de wegen aan groot onderhoud toe. Dat biedt mogelijkheden om meerdere zaken tegelijk aan te pakken. Ook de Veendijk, Scheendijk, Horndijk en het Moleneind kampen met deze problematiek.
Nieuw Loosdrechtsedijk
De plannen voor de Nieuw Loosdrechtsedijk zijn op dit moment het verst gevorderd. De weg wordt daar van Boomhoek tot en met Muyeveld opnieuw ingericht. Het plan voor de herinrichting is in samenwerking met bewoners en ondernemers tot stand gekomen. Daarbij is gekeken naar rijsnelheid, ruimte voor voetgangers en fietsers, parkeerdruk, wateroverlast, verlichting en de mogelijkheden voor de aanleg van recreatiefaciliteiten. De start van de uitvoering staat gepland voor 2022.
In de aanloop naar die werkzaamheden gaan we in gesprek met bewoners en ondernemers om te kijken of zij bereid zijn op eigen terrein aanpassingen te doen zodat deze mooi aansluit op de nieuw ingerichte openbare ruimte. Zo proberen we een aantrekkelijke omgeving te creëren voor bewoners, bedrijven, passanten en recreanten.
Verderop in de tijd komen ook de andere dijken aan de beurt. Voor de Oud Loosdrechtsedijk is het idee is om de herinrichting vanuit een bredere scope op te pakken.
Ontwikkeling Scheendijk
Eind 2019 is de toekomstvisie Scheendijk vastgesteld. Op dit stuk grond komen veel belangen samen: parkeren, afval, veiligheid, ondernemen, recreëren, drinkwaterwinning, wandelen, fietsen, varen, natuur en wonen. De integrale visie is dan ook samen met belanghebbenden opgesteld. De bedoeling is het gebied een ruimtelijke kwaliteitsimpuls te geven, zowel aan de dijk zelf als aan de aangrenzende recreatieterreinen en bedrijfsterreinen.
Nu de toekomstvisie is opgeleverd is dit project eigenlijk klaar. Gemeente Stichtse Vecht is bezig met de voorbereidingen voor de reconstructie van de weg. Het streven is om de werkzaamheden in 2025 te starten.
De weg kent verschillende problemen en daarom is de aanpak van de weg complex, maar uiteindelijk komt er een weg met ruimte voor wandelaars, fietsers en geparkeerde auto’s en waarbij zicht op het water bestaat. Ook verbetert de de verkeersveiligheid en vermindert de wateroverlast.
Vragen?
Wilt u meer weten over deze projecten, dan kunt u contact opnemen met het programmabureau via [email protected].