Slice 1

Natuurontwikkeling Kortenhoef Oost

In Kortenhoef Oost wordt gewerkt aan de verbetering van de bestaande natuur en de realisatie van nieuwe natuur. Voor het gebied wordt met inbreng van bewoners en belanghebbenden een inrichtingsplan opgesteld. Naast de ambities voor natuur worden ook aspecten zoals het woongenot voor omwonenden, de natuurbeleving voor bezoekers van het gebied en de toekomst van agrarische ondernemers meegewogen. 

Het inrichtingsplan komt tot stand onder begeleiding van een projectgroep, die bestaat uit de provincie Noord-Holland, de gemeente Wijdemeren, Natuurmonumenten, LTO Noord en Waterschap AGV. 

Resultaten verkenningsfase

In 2019 heeft de provincie Noord-Holland een ecologische visie opgesteld. De vereniging van grondeigenaren (BAKEN) vroeg in 2020 om een second opinion op deze ecologische visie door Stichting Bargerveen. De projectgroep stemde hiermee in. Uit de second opinion kwam naar voren dat aanvullend veldonderzoek nodig was. Dit is in 2021 gedaan door Witteveen + Bos en de resultaten hiervan staan in deze rapportage. Stichting Bargerveen heeft de rapportage een beoordeling gegeven.

In de rapportage is te lezen dat er op enkele plekken in de polder sprake is van een hoge kweldruk en een relatief hoge grondwaterstand. Hier is het mogelijk om natte natuurtypes zoals nat schraalland en vochtig hooiland te ontwikkelen. Deze natuur is op landelijk, zelfs op Europees niveau, uniek en van grote waarde. In andere delen is de potentie voor natte natuurtypen een stuk lager, hier zou bloemrijk grasland kunnen worden ontwikkeld. 

Met de kennis uit de verkenningsfase is een natuurambitiekaart opgesteld. Op deze kaart is te zien welke soorten natuur waar gerealiseerd zouden kunnen worden. Het midden en zuiden van de polder is in eigendom van Natuurmomenten. Hier is al natuur aanwezig en zijn al afspraken over het beheer van de natuur gemaakt. De omliggende graslanden zijn grotendeels in eigendom van particuliere eigenaren. Hier is nog geen natuur ontwikkeld en zijn ook nog geen afspraken gemaakt over beheer. Bij de totstandkoming van de kaart is nadrukkelijk rekening gehouden met bewoonde omgeving. Zo is besloten geen algehele peilverhoging door te voeren en is langs de bebouwing zoveel mogelijk het droogste type gras (kruiden- en faunarijk grasland) als ambitie opgenomen.

De natuurambitiekaart laat zien dat de omliggende graslanden kunnen worden omgevormd naar drie soorten meer kruiden- en bloemrijke graslanden. Deze soorten natuur heten Kruiden- en faunarijk grasland, Vochtig hooiland en Nat schraalland. Op deze foto’s ziet u hoe deze natuursoorten eruitzien en wat daarin groeit.  

Vervolg gebiedsproces: planvormingsfase

Voor de planvormingsfase heeft de projectgroep een plan van aanpak geschreven. Een belangrijk onderdeel van de planvormingsfase is participatie met grondeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden. Dit zorgt voor een compleet beeld, verrijking van kennis en mogelijk correcties of aanvullingen. 

Omwonenden en grondeigenaren konden zowel tijdens de inloopavond op 17 juli als via een online reactieformulier (juni/juli 2024) laten weten wat ze van de ambities voor de natuur vinden. De inbreng wordt gebruikt bij het opstellen van een concept-inrichtingsplan voor het gebied, dat vervolgens wordt besproken in individuele gesprekken met perceeleigenaren. Ook worden met alle perceeleigenaren afspraken gemaakt over de natuurdoelen op hun gronden en bijbehorend beheer. Dit duurt naar verwachting twee tot drie jaar. Daarna wordt het ontwerp-inrichtingsplan voor vaststelling voorgelegd aan de stuurgroep Aanpak Oostelijke Vechtplassen en de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.  

Over de aanpak van de voormalige vuilstort Groenewoud moet de provincie nog een besluit nemen. Dit besluit is bepalend voor de aanpak van de polder Kortenhoef Oost. 

Vragen?

Meer weten over natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost? Neem contact op met procesmanager Nathanael Korf via [email protected].

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons