Baggeren verbetert de doorvaarbaarheid en draagt eraan bij dat de plassen en de havens schoner worden én blijven. Prettig voor zwemmers, zeilers en gebruikers van jachthavens. Bovendien kan schone bagger uit de plassen gebruikt worden voor de aanleg van nieuwe natuur en het herstellen van legakkers.
Meer fases
- Fase 1: baggeren van de 1e tot en met de 5e Loosdrechtse Plas – afgerond
- Fase 2: baggeren van de jachthavens – in uitvoering
- Fase 3: mogelijk baggeren van de Stille Plas en de Vuntus
Peilingen
Waar vormt bagger een probleem voor de bevaarbaarheid?
- Bureau Hussem heeft in 2018 een peiling verricht, die inzicht geeft in de gemeten diepte en de hoeveelheden bagger en slib. Op basis daarvan is bepaald waar het nodig was om te baggeren.
- Na afloop van fase 1 (baggeren 1e t/m 5e plas) is in 2024 een nieuwe peiling uitgevoerd: peiling 2024 Loosdrecht. Deze actualisatie van de peiling geeft een indicatie van de diepte in 2024 – na 8 jaar – en na het baggeren van de Loosdrechtse plassen. Daarbij is het verschil tussen 2024 en 2018 ook in beeld gebracht in een kaart voor de Loosdrechtse plassen en voor de Vuntus.
- Let op: beide metingen hebben een foutmarge van 10 centimeter. Met andere woorden: hier kunnen geen harde conclusies uit worden getrokken. Het geeft wel een indicatie.
Waterbodemonderzoek
In 2018 heeft Tauw een waterbodemonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geeft informatie over de kwaliteit van het slib. In verband met de omvang van dit rapport (145 MB) staat het niet online, maar is op te vragen via [email protected].
Baggerplatform
In het Baggerplatform denken belanghebbenden mee over de plannen. Samenstelling wordt gevormd met de leden uit de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Het Baggerplatform komt 2 tot 3 per jaar bijeen en geeft dan feedback op plannen die vervolgens aan regie en bestuur worden voorgelegd.
Fase 1: baggeren van 1e t/m 5e Loosdrechtse Plas
In de periode 2022 tot voorjaar 2024 zijn de 1e t/m 5 Loosdrechtse Plas gebaggerd. In totaal is in anderhalf jaar tijd circa 125.000 kuub uit de plassen gehaald.
Depot in de buurt
De herbruikbare bagger is via een overslaglocatie bij de Muyenveldse Wetering naar een aangrenzend perceel in de polder Mijnden Zuidwest gepompt. Daar blijft het nog indrogen. Bagger is intussen veranderd in herbruikbare grond. Zomer 2026 wordt het weilandpatroon van de polder hersteld.
Klachten
Heeft u een klacht of een melding? Dan kunt u contact opnemen met het servicepunt van de provincie Noord-Holland. Bellen kan ook en is gratis: 0800 – 0200 600. Het telefonisch meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar.
Fase 2: het baggeren van de jachthavens

Stimuleringsregeling baggeren havens
Om havens te stimuleren verontreinigde baggeren af te voeren, is vanaf 8 april 2025 een stimuleringsregeling voor het afvoeren, bergen en accepteren van (verontreinigde bagger). Eigenaren van ligplaatsen (jachthavens, watersportverenigingen) kunnen tot 31 december 2027 van deze regeling gebruik maken.
- Op 10 april 2024 heeft de stuurgroep OVP toegezegd dat er een regeling komt die havens helpt bij het afvoeren van niet-toepasbare bagger. Lees hier het nieuwsbericht.
- De provincie Noord-Holland voert deze subsidieregeling uit voor de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. En heeft hier op 11 maart 2025 toe besloten. Lees hier het nieuwsbericht. Meer informatie over de subsidieregeling volgt begin april 2025 op www.noord-holland.nl.
- Uitgangspunt van de regeling is dat eigenaren zelf baggeren. Wie inzicht wil hebben in de aandachtspunten bij een baggerproject wijzen wij op onze uitgebreide checklist baggeren jachthaven.
Fase 3: mogelijk baggeren Stille Plas en Vuntus
Ook in de Stille Plas en de Vuntus zijn knelpunten wat betreft diepte van de plas door bagger en slib.
Met o.a. afgevaardigden van bewoners en de watersport verkennen we de mogelijkheden. Of dit uitmondt in een baggeroperatie in de Stille Plas of de Vuntus is voorlopig nog onzeker.
Vragen?
Wilt u meer weten over het baggeren in het Oostelijk Vechtplassengebied, dan kunt u contact opnemen projectleider Arno Peene via: [email protected].