De Wijde Blik
Slice 1

Kwaliteitsimpuls Wijde Blik naar volgende fase

De stuurgroep van het programma Aanpak Oostelijke Vechtplassen stelt middelen beschikbaar voor het uitwerken van het plan ‘Kwaliteitsimpuls Wijde Blik’ tot een voorlopig en definitief ontwerp. Natuurmonumenten en de jachthavenondernemers rondom de Wijde Blik, verenigd in de Vereniging Waterrecreatie Kortenhoef, willen met dit ambitieuze plan zowel de recreatieve kwaliteit als de natuurwaarden van het gebied versterken.

De afgelopen periode is een verkenning uitgevoerd. Er zijn onder andere gesprekken gevoerd met de stakeholders waaronder de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en de Vogelwerkgroep. Deze gesprekken waren gericht op het verkrijgen van draagvlak en het verkennen of de plannen voldoen aan de bestaande beleidskaders.

Ecologische sessie

Onderdeel van de verkenning was een ecologische sessie, waarin deskundigen van het Waterschap AGV, Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland met elkaar in gesprek gingen. De partijen spraken onder andere over het bevorderen van rietkragen en het creëren van extra biotoop voor de kwabaal, een bedreigde diersoort die in het gebied voorkomt. De deskundigen vinden dat het plan verder kan worden uitgewerkt.

Herinrichten recreatie-eilanden

Een belangrijk onderdeel van het plan vormt het herinrichten van de recreatie-eilanden. Zo willen de initiatiefnemers één van de eilanden inrichten als een familie-eiland met een meer ‘zachte overgang’ tussen land en water. Dit laatste bevordert de toegankelijkheid en vergroot de beleving. Onderdeel van het plan is onder andere een uitkijksteiger, zodat recreanten beter van het uitzicht op de plas kunnen genieten. Het aanleggen van een zwemsteiger bij de Lambertszkade aan de zuidkant van de plas vormt eveneens onderdeel van het plan.

Recreatieve zonering

Ontwikkeling van de recreatie aan de oostkant van de Wijde Blik en versterking van de natuur aan de westkant van de plas zorgt voor een zogenoemde recreatieve zonering. Dit betekent dat we het gebied indelen op basis van functies en kenmerken van deelgebieden. Op deze manier zetten we met de Kwaliteitsimpuls Wijde Blik een belangrijke stap richting het creëren van een balans tussen recreatie en natuurbehoud. Ecologische kansen in het gebied worden hierbij benut waarbij tegelijkertijd een fijne plek voor de vele recreanten blijft behouden.

Meer informatie

Meer informatie over de Kwaliteitsimpuls Wijde Blik, waaronder het schetsontwerp en en de kansenkaart vindt u op de projectenpagina op deze website.

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons