Broedende zwarte sterns in Kortenhoefse Plassen

Broedende zwarte sterns in Kortenhoefse Plassen

Voor het eerst sinds zeer lange tijd broeden er weer zwarte sterns in de Kortenhoefse Plassen. Natuurmonumenten gaat ervan uit dat dit de eerste positieve ontwikkeling is van het moerasvogelproject, dat de organisatie sinds dit jaar uitvoert. Dit project maakt onderdeel uit van het programma Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Dirk-Jan van Roest, coördinator natuurbeheer: ‘Het is een prachtige mijlpaal om de zwarte stern eindelijk weer in dit gebied te hebben!’

Open landschap

Binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen zet Natuurmonumenten zich in om het leefgebied voor moerasvogels als de roerdomp, purperreiger en de zwarte stern te verbeteren en uit te breiden. ‘Deze moerasvogels hebben een leefgebied nodig, waar ze zich veilig voelen, waar ze zich kunnen voortplanten en waar voldoende voedsel is’, legt Van Roest uit. ‘De veiligheid hebben we verbeterd door de houtopslag in het gebied te verwijderen. We hebben er weer een open landschap vol rietvelden van gemaakt.’ Moerasvogels voelen zich veilig in een open landschap zonder bomen, waarin roofvogels veel minder gelegenheid hebben om te jagen. In een deel van de Kortenhoefse plassen is houtopslag verwijderd. Het komend jaar gebruiken we om nog meer open landschap te creëren en om ganzenrasters te plaatsen om jong riet te beschermen tegen ganzenvraat.

Kunstmatige nestvlotjes

Zwarte sterns kun je aantreffen in ondiepe moerassen met veel soorten water- en oeverplanten. Ze broeden in kleine kolonies en doen dat het liefst boven op drijvende planten als krabbenscheer. Omdat krabbenscheer nauwelijks meer voorkomt in de Vechtplassen, legt Natuurmonumenten op verschillende plaatsen in haar gebieden kunstmatige nestvlotjes in het water.

Broedsucces?

Op goed geluk heeft Natuurmonumenten dit voorjaar nestvlotjes uitgezet in de Kortenhoefse Plassen. Van Roest: ‘We kunnen ons niet herinneren dat hier in de laatste decennia zwarte sterns hebben gebroed. Toch wilden we het dit jaar, nog tijdens het moerasvogelproject, proberen.’ Van de tien vlotjes, die in de Kortenhoefse Plassen liggen, zijn er nu ongeveer zes bezet. Normaal gesproken gaan de zwarte sterns begin mei op zoek naar een geschikte broedlocatie. Omdat de vlotjes onlangs in gebruik zijn genomen, gaat Van Roest ervan uit dat de zwarte sterns op een andere broedplek verstoord zijn. Met spanning houden de boswachters in de Vechtplassen de vlotjes in de gaten. Ze kijken of dit jaar daadwerkelijk sprake is van broedsucces in de Kortenhoefse Plassen.

Meer maatregelen

Om het leefgebied van moerasvogels als de roerdomp, woudaap, porseleinhoen, purperreiger en zwarte stern te verbeteren worden er projecten uitgevoerd in de Loosdrechtse Plassen, Hollands-Ankeveen en Kortenhoef-West. Kijk voor een overzicht van de maatregelen voor moerasvogels op de projectenpagina op deze website.

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons