Waterplanten vormen net als bagger een bedreiging voor de bevaarbaarheid van de Loosdrechtse plassen. Ze kunnen in het roer terecht komen of zich ophopen rond de schroef van een boot. Aan de andere kant kunnen waterplanten bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Een projectgroep gaat de komende tijd een plan van aanpak maken voor het beperken van de groei van planten die hier niet thuishoren, de zogenaamde exoten.
Doel van het plan is de waterkwaliteit te verbeteren en daarnaast ophoping van slib te voorkomen zodat haveningangen open blijven. Daarbij houdt de projectgroep rekening met de voorwaarden en aandachtspunten voor het beheer van de planten die vanuit natuurdoelen gelden.
Waterkwaliteit en bevaarbaarheid
Al langere tijd bestaan er plannen om de waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen met behulp van waterplanten te verbeteren. Waterplanten zijn noodzakelijk voor een gezond watersysteem: ze dienen bijvoorbeeld als voedsel voor organismen. Ook leven er tussen planten allerlei kleine waterdiertjes en schuilen en paaien er vissen. Bovendien verminderen waterplanten de opwerveling van bodemdeeltjes en lijkt het mogelijk om met behulp van waterplanten de verspreiding van slib te verminderen. Om de groei van exoten binnen de perken te houden, maaien of harken diverse bewonersgroepen deze planten in enkele plassen.
Projectgroep
De projectgroep Overlastgevende waterplanten, met daarin circa 15 professionals vanuit beleid en praktijk, heeft inmiddels twee keer overlegd. Deelnemers delen het vertrouwen in een gezamenlijke aanpak, ook omdat de plassen met elkaar in verbinding staan. Daarnaast kan op deze manier in een vroegtijdig stadium afstemming plaatsvinden van de belangen op het gebied van natuur, waterkwaliteit en recreatie. Dat vraagt soms meer tijd, maar resulteert wel in gedragen oplossingen waar het hele plassengebied van profiteert.
Uitgangspunten
Resultaat van de twee bijeenkomsten van de projectgroep is onder andere een lijst met aandachtspunten die dienen als input voor een plan van aanpak.
- Er bestaat niet één oplossing; de verschillende plassen hebben verschillende karakters en verschillende geschikte methodes.
- Al doende leren we: we gaan niet alleen onderzoeken, maar ook uitvoeren. Door tussentijds te evalueren ontstaat een goede aanpak.
- Het is net als onkruid wieden een permanente activiteit. Een gezamenlijke aanpak helpt daarbij.
De projectgroep wil in de eerste helft van 2025 een gezamenlijk plan van aanpak voorleggen aan de stuurgroep OVP.