Slice 1

Programmapartners bezoeken projecten

Vrijdag 20 september brachten leden van de regie- en stuurgroep van het programma Aanpak Oostelijke Vechtplassen (OVP) een bezoek aan meerdere projecten. Ze lieten zich informeren over de aanpak en uitdagingen binnen de uitvoering. Daarnaast keken ze al voorzichtig vooruit en wisselden ideeën uit over het beheer van het plassengebied na afloop van het programma eind 2027.

Jaarlijks vindt er een gebiedsexcursie plaats voor leden van de regie- en stuurgroep waarin zij inspiratie opdoen voor het programma. In tegenstelling tot andere jaren werd dit keer gekozen voor een bezoek aan projecten uit het ‘eigen programma’. Om met eigen ogen te kunnen zien wat er ‘in het veld’ gebeurt en achtergrondinformatie van projectleiders te kunnen horen.

Gebiedsproces Kortenhoef Oost

’s Ochtends kregen de aanwezigen een toelichting op het gebiedsproces in de polder Kortenhoef Oost. Hier heeft de provincie Noord-Holland de opdracht zo’n 600 hectare grond te ontwikkelen tot natuur. Een intensief proces, waarbij nauw overleg met de omgeving plaatsvindt, zo vertelde de projectleider. Onder leiding van de ecoloog werd daarna een wandeling gemaakt door het gebied, waarbij werd gekeken naar de kansen en bedreigingen voor de natuur.

Elkaar vinden en versterken

Tijdens de lunch werd met onder andere de gedeputeerden van de twee betrokken provincies gesproken over de opgave voor de komende jaren. Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en tevens voorzitter van de stuurgroep OVP: ‘Uiteraard gaan we de resterende looptijd van het programma nog projecten realiseren, maar we gaan ook vooruitkijken. We kijken kritisch naar wat goed ging en wat beter kan. We zitten in een samenwerkingsverband en we moeten bedenken op welke manier we elkaar kunnen blijven vinden en versterken, ook na 2027.’

Mirjam Sterk, gedeputeerde van de provincie Utrecht en lid van de stuurgroep OVP: ‘Er vindt veel overleg plaats tussen de provincies. We proberen zo goed mogelijk samen te werken met de provincie Noord-Holland; ook in dit programma. Belangrijk is dat we het gezamenlijke belang voorop blijven stellen. Daarvoor is het af en toe nodig om over onze eigen schaduw te stappen.’

Projecten op en langs het water

Middags stapten de aanwezigen op de boot voor een tocht over de Loosdrechtse Plassen. Projectleiders gaven uitleg over natuurontwikkeling in de Ster van Loosdrecht, baggeren, de aanpak van overlastgevende waterplanten, de aanleg van luwtestructuren, herstel van legakkers en het icoon van Loosdrecht.

Meer informatie

Meer informatie over de afzonderlijke projecten vindt u op deze site:
Natuurontwikkeling Kortenhoef Oost
Natuurontwikkeling Ster van Loosdrecht
Baggeren
Luwtestructuren
Zorg voor legakkerlandschap
Icoon van Loosdrecht



Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons