Slice 1

Baggerpilot in de Wijde Blik

De komende twee weken wordt er bagger verwijderd bij de Zuwe in Kortenhoef. Dat is nodig omdat omwonenden daar onbedoeld te maken kregen met een ophoging aan bagger en slib, terwijl men juist het eigen terrein op orde had gebracht. Door de herstelactie te combineren met een kortlopende pilot, slaan we twee vliegen in één klap. 

Bij een cabomba-opruimactie in een kreek die uitkomt op de Wijde Blik is enige tijd geleden per ongeluk een hoeveelheid bagger losgewoeld die werd vastgehouden door plantenwortels. Hierdoor spoelde er flink wat bagger en slib naar terreinen van omwonenden. Bagger is nooit prettig maar nu was de timing wel erg zuur: de bewoners hadden nét hun terrein laten opschonen voor een frisse start van een nieuwe seizoen. 

Om de gedupeerden tegemoet te komen sloegen de projectleiders van de projecten cabomba en baggeren de handen ineen. Samen bedachten zij een oplossing die naast het herstellen van de calamiteit ook inzicht verschaft in het baggeren van kleine inhammen. Zo maken we van de nood een deugd en leveren de extra kosten ook iets op. 

Herstelactie én pilot

De werkzaamheden duren hooguit 2 weken en zijn ook vanaf de weg goed zichtbaar. Het werk is eenvoudig te duiden: we pakken de bagger op en voeren het af. Ondertussen onderzoeken we logistieke zaken: hoe krijg je groot materieel als pontons en kranen in de plas? En wat er komt kijken bij het afvoeren van natte bagger? Nuttige en bruikbare informatie met het oog op de baggeropgave van de komende jaren. Het baggeren van de Zuwe biedt bovendien de mogelijkheid om extra cabomba te verwijderen: ook dat is een geluk bij een ongeluk. 

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons