Slice 1

Terugblik bewonersavond faunapassages

Donderdag 11 juli lieten zo’n 40-50 mensen zich informeren over nieuwe ontwerpen voor faunapassages in het Oostelijk Vechtplassengebied. De aanwezigen konden vragen stellen en hun reactie geven op de schetstekeningen die voor 14 verschillende locaties zijn gemaakt.

De presentatie van de avond is hier terug te vinden. Een overzicht met alle ontwerpen met een toelichting is hier terug te vinden.

Nut en noodzaak

In een presentatie werd het nut en de noodzaak van faunapassages uitgelegd. Faunapassages vervullen drie doelen, namelijk:

  • het verbeteren van het dierenwelzijn (door overleden bij oversteken te verminderen);
  • het verbinden van natuurgebieden zodat groepen dieren van één soort elkaar treffen;
  • het voorkomen van schade en letsel bij verkeersdeelnemers.

Tijdens het tweede deel van de avond was het mogelijk om rond te lopen. De schetstekeningen hingen als grote posters aan de wand. Ook was er een kaart aanwezig waarop alle locaties aangegeven stonden. Er waren veel positieve reacties van mensen die de realisatie van een veilige omgeving voor verschillende dieren een warm hard toedragen.

Kiezen en prioriteren

Omdat er niet genoeg projectbudget is om alle ontwerpen tot uitvoering te brengen, moet er nu geprioriteerd en gekozen worden. Om te kunnen prioriteren wordt per ontwerp gekeken naar de technische haalbaarheid, de bijbehorende kosten en of er vanuit de omgeving nog bepaalde bezwaren zijn. Ook wordt gekeken wat de winst is voor de natuur en of de aanleg gecombineerd zou kunnen worden met andere werkzaamheden. Na de prioritering kan een planning worden gemaakt voor de uitvoering.

Achtergrond

De wegen en lintdorpen in het Oostelijke Vechtplassengebied doorkruisen de natuur. Voor dieren is het moeilijk om veilig van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Arcadis mogelijke maatregelen om de verschillende diersoorten te helpen uitgewerkt.

Binnen het Oostelijk Vechtplassengebied wordt vooral gekeken naar het aanbrengen van faunapassages voor het ree, de otter, de das en de eekhoorn. Passages die voor deze dieren geschikt zijn, worden ook gebruikt door andere soorten. Soorten als egels en kleine marters liften dan mooi mee op de aangebrachte voorzieningen.

Mogelijke maatregelen

Om deze dieren te helpen zijn verschillende maatregelen te bedenken. Zo kunnen loopplanken (circa 40 cm brede planken) aan een brugdeel een droge oversteek mogelijk maken voor dieren die liever niet (onder een brug door) zwemmen. Een kleine wildtunnel is een buis of goot onder de weg door, waardoor dieren de weg kunnen kruisen zonder over het asfalt te hoeven.

Voor eekhoorns en andere boombewoners kan een simpel touw dat tussen twee bomen aan weerszijde van de weg wordt gespannen een grote bijdrage leveren. Hierdoor kunnen ze van boom naar boom, ook als de takken elkaar niet raken, zonder naar beneden te hoeven klimmen en de weg over te steken.

Voor alle passages is ook de begeleiding van de dieren van groot belang. Dieren lezen geen bordjes, maar je zult ze wel bij de veilige oversteeklocaties moeten krijgen. Rasters en geleidingsranden die rond een faunapassage staan, helpen hierbij. Dieren volgen de geleiding tot ze bij een tunnelingang of loopplank komen en vervolgen vanaf daar hun route.

Contact

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met projectleider Judith Wijers: [email protected]

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons