Slice 1

Startbudget voor De Gouden Greep

De stuurgroep stelt een bedrag van € 5.000 ter beschikking aan het project ‘De Gouden Greep’ dat tot doel heeft één van de recreatie-eilanden in Loosdrecht in te richten als natuureiland waar kinderen de belangrijkste gasten zijn en waar spelen en avontuur de boventoon voeren. 

Het initiatief komt uit de samenleving zelf: het gaat om een uitwerking van het prijswinnende ontwerp dat bewoner en ondernemer Tries Scherpel in 2018 indiende als mogelijk Icoon van Loosdrecht. Onder haar aanvoering is onlangs een groep enthousiastelingen aan de slag gegaan met het verder uitwerken van de plannen. Een deel van de groep bestaat uit vrijwilligers en ondernemers uit de omgeving. Ook vanuit de Aanpak Oostelijke Vechtplassen is een aantal ‘duwers en trekkers’ aangehaakt. Intussen zijn tal van acties opgepakt. Zo is het plan uitgewerkt in een heldere brochure zijn verschillende inspirerende plekken bezocht, is er overleg met de gemeente en het waterschap over realisatiemogelijkheden en is – met het oog op fondsenwerving – nu ook Stichting De Gouden Greep opgericht met als doel om ál het moois dat Loosdrecht te bieden heeft, samen te vieren.

[..] Een eiland midden in de plas met verscholen strandjes en mooie doorkijkjes. Een cadeau voor alle Loosdrechters die weer eens ouderwets aan de waterkant willen recreëren. Een oase van rust temidden van de oprukkende gemotoriseerde watersport. [..]

Wetten en wensen

Het realiseren van een ontwikkeling als De Gouden Greep is niet eenvoudig. De natuur in het gebied is zeer goed beschermd door Natura 2000 en wetgeving in het kader van het Natuurnetwerk Nederland. Voor veel zaken is bovendien instemming nodig van overheidsinstanties en andere lokale organisaties. Tries Scherpel: ‘En toch zit er muziek in. Als we vertellen over de plannen en het ontwerp laten zien, krijgen we veel bijval en enthousiaste reacties. Van belang is nu die energie vast te houden en door te gaan, ondanks dat het geen gemakkelijk traject is. Dat startbudget komt dan ook op het juiste moment.’

Het bedrag dat de stuurgroep nu beschikbaar stelt, is bedoeld voor het bekostigen van een aantal startkosten: met goed onderbouwde informatie, kwalitatief beeldmateriaal en een aantrekkelijke website kan adequaat gezocht worden naar externe financiers als sponsoren en fondsen om De Gouden Greep ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. 

Van prijsvraag naar plan

De prijsvraag voor het ontwerpen van een icoon voor het Loosdrechts Plassengebied is onderdeel van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. De prijsvraag werd in 2018 uitgeschreven en leverde maar liefst 29 ontwerpen op waaruit meerdere winnaars zijn gekozen: De Gouden Greep won een prijs in de categorie burgers, bedrijven en organisaties en kreeg bovendien de publieksprijs. De jury vatte samen: ‘De Gouden Greep is een verrassende aanvulling op het bestaande aanbod aan recreatieve voorzieningen. Tegelijkertijd biedt het ook de bewoners van het Loosdrechts Plassengebied zelf een manier om – dichtbij huis – van de mooie natuur te genieten’. 

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons