Slice 1

Otter gespot in de Vechtplassen

Zo nu en dan wordt er in de Vechtplassen een otter gespot. Afgelopen voorjaar legde een wildcamera de aanwezigheid van het dier weer eens vast, dit keer op een locatie in Kortenhoef. Boswachter Abe van ’t Wout van Natuurmonumenten is er blij mee: ‘We wisten wel dat ze in dit gebied voorkomen, maar toch is het heel fijn om het zeker te weten.

Natuurmonumenten plaatste meerdere wildcamera’s in het gebied om te onderzoeken welke dieren er voorkomen. Toen er een otter op de foto’s verscheen was men erg enthousiast. ‘De otter is vlakbij een faunapassage gespot. Grote kans dus dat hij hier gebruik van heeft gemaakt!’

Goed teken

De aanwezigheid van de otter in het gebied is een goed teken. Hij staat namelijk aan de top van de voedselketen in dit gebied en dat betekent dat er blijkbaar genoeg voedsel, rust en ruimte voor ze is. En dus ook voor andere dieren die lager in die voedselketen zitten.

In 2016 werd de otter voor het eerst waargenomen nabij de breedste natte faunapassage van Nederland tussen de Vechtplassen en het Naardermeer. In 2021 zijn er in het Naardermeer zelfs jonge otters geboren. Het zou dus kunnen dat deze otter daar een afstammeling van is.

Dreiging

Autowegen in de Oostelijke Vechtplassen vormen de grootste bedreiging voor de otter. Otters kunnen in een nacht zomaar 40 km afleggen maar moeten dan wel regelmatig een autoweg oversteken. Er is al een aantal keer een dode otter langs de weg gevonden. Daarom werken we vanuit de Aanpak Oostelijke Vechtplassen aan een project om meer faunapassages aan te leggen in dit gebied, zodat otters, boommarters en dassen het gebied veilig kunnen doorkruisen. 

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons