Slice 1

Nieuwe ozoninstallatie Horstermeer verwijdert medicijnresten uit rioolwater

Op 12 februari opende demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers samen met vertegenwoordigers van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuwe ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering Horstermeer. De installatie zorgt ervoor dat 80% van de medicijnresten uit het rioolwater verdwijnt en niet meer in de Vecht terecht komt. Daardoor wordt het water in de rivier schoner en dat is goed voor de planten en dieren.

De ozon breekt de medicijnresten af of zet deze stoffen om naar stoffen die makkelijker biologisch afbreekbaar zijn. Daarna worden de medicijnresten met actief kool uit het afvalwater gehaald. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gebruikt als eerste in Nederland deze aanvullende zuiveringsstap met ozon en actief kool.

Bekijk hier het filmpje met uitleg over de ozoninstallatie.

  Medicijnresten

  Medicijnresten komen in het rioolwater via bijvoorbeeld de douche, de keuken, het toilet en regenwater. Rioolwaterzuiveringen kunnen maar een klein deel van deze stoffen uit het rioolwater verwijderen. Medicijnresten komen zo in het oppervlaktewater terecht. En dat is slecht voor de natuur. Pijnstillers zijn schadelijk voor vissen en anticonceptiemiddelen kunnen het geslacht van vissen veranderen. Ook het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen kan veranderen door medicijnen tegen psychose.

  Nog 10 te gaan

  Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat alle 11 rioolwaterzuiveringen voorzien van een aanvullende zuiveringsstap om het rioolwater schoon te maken. Streven is dit voor 2035 voor elkaar te hebben. Het zorgen voor een goede waterkwaliteit en gezond water is een van de belangrijkste taken van het waterschap.

  Vragen of ideeën?

  Laat het ons weten!

  e-mail ons