Slice 1

Legakkerherstel Kievitsbuurten: Tweede monitoring onderweg

Voor het herstel en behoud van het legakkerlandschap in de Kievitsbuurten in Breukelen, werken we aan een stimuleringsregeling. Hiermee kunnen particuliere eigenaren van legakkers de beschoeiing voordelig vervangen. Omdat er meer tijd wordt uitgetrokken voor onderzoek, is ook de invoering van de regeling uitgesteld tot (waarschijnlijk) 2025.

Het onderzoek naar het beste type beschoeiing voor een stabiele rietoever is begin dit jaar verlengd. Het Waterschap AGV gaf aan dat de ecologische ontwikkeling nog onvoldoende is. Met name de groei van helofyten (zoals riet en lisdodde) in de aangebrachte bagger geeft nog onvoldoende resultaat. Daarom is eerder dit jaar besloten tot extra monitoring van de pilots. Als gevolg daarvan, is ook de stimuleringsregeling uitgesteld.

Uitwerking samen met eigenaren

In de tussentijd wordt de stimuleringsregeling verder uitgewerkt. Hierbij nemen we ook input van eigenaren mee. Zo organiseerden we in mei dit jaar een online bijeenkomst. De 32 aanwezigen kregen toelichting op de onderzoeksresultaten en uitleg over de vervolgstappen. Daarnaast konden zij input geven voor de regeling.

Ook op dit moment zijn we in gesprek met enkele eigenaren. We bekijken hoe we meer eigenaren kunnen betrekken bij de uitwerking van de regeling. Vooral de eigen ervaringen met het stimuleren van rietgroei of natuurvriendelijke oevers kunnen voor ons van belang zijn.

Monitoring van de pilots

In april dit jaar heeft ingenieursbureau Tijhuis de opdracht gekregen om de pilots op 3 momenten in het jaar te monitoren. In de maanden mei en juli zijn de pilots wederom bekeken. In week 44 (28-29 oktober) gebeurt dit opnieuw. Vervolgens vindt op basis van de resultaten overleg plaats met het waterschap over de uitwerking van de stimuleringsregeling, zodat we deze in 2025 open kunnen stellen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de aanpak en de resultaten van de onderzoeken naar de projectenpagina op deze site.

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons