waterplanten
Slice 1

Inzicht in groei waterplanten met satellietbeelden

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht laat de groei van waterplanten in de Vechtplassen in beeld brengen met satellietbeelden en laat deze analyseren met AI-technieken. Met deze  innovatieve werkwijze test het waterschap de bruikbaarheid van satellietbeelden voor monitoring en beheer van de groei van waterplanten. De resultaten zijn naar verwachting dit najaar bekend.

Gezond watersysteem
Bij een gezond watersysteem horen waterplanten. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en vormen een leefgebied voor allerlei waterdieren. Dat is goed voor de natuur en de biodiversiteit. Verschillende maatregelen vanuit het programma voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) richten zich daarom op de groei van waterplanten. De KRW is opgesteld om in heel Europa de waterkwaliteit op orde te brengen. Tegelijkertijd maakt de recreatiesector zich zorgen over de overlast van waterplanten voor boten.

Inzicht in waterplanten
Een goed inzicht in de aanwezigheid en ontwikkeling van waterplanten is nodig. Het waterschap laat een kaart maken met satellietbeelden van zichtbare waterplanten over de periode van mei tot en met september in 2024. Daarnaast brengen zij ook de ontwikkeling van de waterplanten vanaf 2019 in beeld. Het waterschap werkt hiervoor samen met Techmaps Remote Sensing BV.

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons