Slice 1

Herstel en behoud legakkerlandschap Kievitsbuurten

Wie weleens gaat varen bij de Scheendijk in Breukelen kent ze zeker: de legakkers in de Kievitsbuurten. Het strakke patroon van legakkers en petgaten, ontstaan tussen 1830 en 1934 als gevolg van de turfwinning, is uniek in Europa. Gemeente Stichtse Vecht vindt het belangrijk dat dit cultuurhistorische landschap behouden blijft en is daarom het project Herstel en duurzaam behoud legakkerlandschap Kievitsbuurten gestart.

Wat houdt het project in

In dit project werkt de gemeente Stichtse Vecht samen met het Plassenschap Loosdrecht e.o., Waterschap AGV en de Vereniging Kievitsbuurten. Binnen dit project gaan we niet alleen op strategische plekken legakkers herstellen, maar we helpen ook om de natuur in dit gebied te versterken en de waterkwaliteit te verbeteren. Sommige legakkers zullen we omvormen tot rietnatuur, omdat rietland een ideale leefomgeving is voor veel verschillende dieren: vogels bouwen er hun nesten, vissen en insecten kunnen er schuilen en jagen. Daarnaast heeft riet een zuiverende werking op het water. 

Subsidie voor particulieren

Op hoe meer plekken de natuur gestimuleerd wordt, hoe beter het is. Daarom komt er een subsidieregeling voor natuurvriendelijke beschoeiingstechnieken waar particuliere eigenaren van een legakker in de Kievitsbuurten gebruik van kunnen maken. Om te testen welke technieken het best werken in dit gebied gaan we eerst een pilot doen waarbij we experimenteren met 5 verschillende beschoeiingstechnieken. We gebruiken hiervoor legakkers die eigendom zijn van het Plassenschap. De pilot duurt minimaal 2 groeiseizoenen. De subsidieregeling zal van toepassing zijn op de 2 meest efficiënte technieken. 

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over het project of wil je op de hoogte gehouden worden van updates? Kijk dan op www.stichtsevecht.nl/kievitsbuurten. Je kunt je daar ook aanmelden voor een e-mailnieuwsbrief over dit project.

Herstel en behoud legakkerlandschap Kievitsbuurten

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons