Slice 1

Dode brasems in Ankeveense Plassen

Waternet onderzoekt de doodsoorzaak van een groot aantal dode brasems, dat vorige week, na een nacht met onweer, in het water bij het gemaal Hollands Ankeveen dreef.

De dode brasems zijn vorige week nog uit het water gehaald. De dode vissen hadden uiterlijk geen schade. Nader onderzoek moet uitwijzen waaraan de vissen zijn dood gegaan.

Visvriendelijk gemaal

Waternet legt geen relatie met het nieuwe gemaal aan de Loodijk in Ankeveen. Het nieuwe gemaal bevindt zich ruim een kilometer verder naar het oosten en is nog niet in bedrijf. Daarnaast zijn zowel het bestaande gemaal Hollands Ankeveen als het nieuwe gemaal Loodijk visvriendelijk; vissen kunnen meezwemmen met de pompen wanneer deze in werking zijn.

Brasem

Brasem behoort tot de algemeenste vissoorten van Nederland en komt ook in de Ankeveense Plassen veel voor. De vis kent weinig bedreigingen. Brasem wordt In Nederland vaak niet langer dan 60 centimeter. De vissen zitten graag in stilstaande tot langzaam stromende diepere voedselrijke wateren zoals de benedenlopen van grotere rivieren, meren, kanalen en vaarten. Met zijn uitstulpbare bek zoekt brasem naar ongewervelden in zachte bodems. In de paaiperiode (eind april tot medio juni) verplaatst de vis zich in scholen naar de ondiepere, begroeide oeverzones. In de winter zwemmen ze naar dieper en meer stilstaand water.

Meldkamer Waternet

Mocht u op andere plekken dode vissen in het water zien, neem dan contact op met de meldkamer van Waternet via nummer 0900-9394.

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons