Slice 1

PFAS-concentratie gemeten zwemlocaties onder advieswaarde RIVM

Ook uit de tweede ronde metingen van dit jaar blijkt dat de PFAS-concentratie in het water van de 46 aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland onder de advieswaarde van het RIVM zit. De metingen worden gedaan omdat deze chemische stoffen nauwelijks afbreken en zich daarom wereldwijd ophopen in het milieu.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) komt van nature niet in het milieu voor. Bij langdurige, intensieve blootstelling kunnen er risico’s optreden voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. De provincie Noord-Holland doet daarom op verschillende locaties onderzoek naar PFAS-verontreiniging.

Onderzoekslocaties

In samenwerking met de waterschappen is onderzoek gedaan naar de concentraties PFAS bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties. Bij 28 van deze locaties hebben het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoek gedaan. Het volledige bericht over dit onderzoek van de provincie Noord-Holland vindt u hier.

Zwemwaterlocaties

Op de lijst met zwemlocaties Noord-Holland 2024 staan 10 locaties die binnen de gemeente Wijdermeren, en daarmee het Vechtplassengebied, vallen. Op deze locaties onderzoekt de provincie tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Het betreft onderstaande locaties:

De Bergse Akker Spiegelplas
Strand Sporthal Spiegelplas
Googpad Grootstrand (Spiegelplas)
Googpad Noordoost strand (Spiegelplas)
Strand De Strook (Loosdrechtse plassen)
Strand De Strook, peuterbad (Loosdrechtse plassen)
Vuntusstrand (Loosdrechtse plassen)
Strand Markus Pos (Loosdrechtse plassen)
Strand Meent (Loosdrechtse plassen)
De Wijde Blik 1 (Gemeente Wijdemeren)

Meer informatie over de afzonderlijke locaties vindt u op www.zwemwater.nl

Vragen of ideeën?

Laat het ons weten!

e-mail ons